Serdecznie zapraszamy do udziału w XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Finał wojewódzki odbędzie się 13 lipca 2024 r. w Wijewie (gmina Wijewo, powiat leszczyński) podczas imprezy kulturalno-rozrywkowej ,,WIJEWIADA”
Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:
1.Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Serdecznie zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa wielkopolskiego.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).
Dokumenty można składać:
- drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – produkt”,
- osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
al. Niepodległości 34
61-714 Poznań
Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2024 – produkt”.
3.za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.
Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Produkty zbożowe
- Wyroby cukiernicze
- Napoje regionalne:
- Napoje bezalkoholowe
- Napoje alkoholowe
- Inne produkty regionalne.
Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
2. Na najlepszą potrawę regionalną
Drugą część XXIII EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW stanowi konkurs na najlepszą potrawę regionalną województwa wielkopolskiego.
Konkurs ma również charakter otwarty. Przystąpić mogą do niego dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).
Dokumenty można składać:
- drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – potrawa”,
- osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
al. Niepodległości 34
61-714 Poznań
Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2024 – potrawa”.
3. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.
Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.
Regulamin oraz karta zgłoszeniowa dostępna jest w załącznikach na stronie: https://www.umww.pl/xxiii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow