Serdecznie zapraszamy do udziału w XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

Finał wojewódzki odbędzie się 13 lipca 2024 r. w Wijewie (gmina Wijewo, powiat leszczyński) podczas  imprezy kulturalno-rozrywkowej ,,WIJEWIADA”

Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:

1.Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

Serdecznie zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa wielkopolskiego.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

Dokumenty można składać:

  1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – produkt”,
  2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
    Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
    al. Niepodległości 34
    61-714 Poznań

Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2024 – produkt”.

     3.za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
  2. Produkty i przetwory mięsne
  3. Produkty i przetwory z ryb
  4. Produkty mleczne
  5. Miody
  6. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
  7. Przetwory owocowe
  8. Przetwory warzywne
  9. Produkty zbożowe
  10. Wyroby cukiernicze
  11. Napoje regionalne:
  12. Napoje bezalkoholowe
  13. Napoje alkoholowe
  14. Inne produkty regionalne.

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

2. Na najlepszą potrawę regionalną

Drugą część XXIII EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW stanowi konkurs na najlepszą potrawę regionalną województwa wielkopolskiego.

Konkurs ma również charakter otwarty. Przystąpić mogą do niego dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

Dokumenty można składać:

  1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – potrawa”,
  2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
    Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
    al. Niepodległości 34
    61-714 Poznań

Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2024 – potrawa”.

       3. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html

Regulamin oraz karta zgłoszeniowa dostępna jest w załącznikach na stronie: https://www.umww.pl/xxiii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow