Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego zaprasza do udziału w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”.
Finał wojewódzki odbędzie się 24 czerwca 2023 r. w Mochach (gmina Przemęt, powiat wolsztyński), podczas corocznego Święta Szparaga.
Obsługą konkursu zajmuje się Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, kontakt do Oddziału ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej – tel. 61/626-65-33 lub 61/626-65-00, e-mail: dr.sekretariat@umww.pl
Karty zgłoszeniowe w Konkursie proszę przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do dnia 31.05.2023 r.
Formularze są dostępne również na stronach internetowych- TUTAJ