Kompostowanie to najlepszy sposób, żeby uzyskać własny materiałdo użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, którepowstają w naszej kuchni czy ogrodzie.
Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci. Jeśli trafiąone do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadówpozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia. Kompost jest źródłemnaturalnego, darmowego nawozu, który możemy wykorzystać doużyźnienia gleby w ogrodzie czy w doniczkach.
Kompostownik można kupić albo zrobić samemu.
- Gotowy kompostownik ogrodowy można kupić w\tsklepie lub markecie ogrodniczym. Sprawdza się zwłaszcza w małych\togrodach, gdzie nie powstaje dużo odpadów biodegradowalnych.
- Drewniany kompostownik o budowie ażurowej można\twykonać samodzielnie z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych\ttak, aby zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu.
- Kompostowanie w pryzmie to najprostszy sposób\tkompostowania, polega na układaniu warstwami materiałów\tbiodegradowalnych.
Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni, przy dodatnichtemperaturach. Miejsce przeznaczone na kompostownik powinno byćosłonięte od wiatru i zacienione. Miejsce, które wybierzemypowinno być nieco wzniesione, aby woda opadowa nie zalewałapowstającego kompostu. Świetnym rozwiązaniem jest ulokowaniekompostownika w bezpośrednim sąsiedztwie bzu. Krzew ten jestnaturalną barierą dla zapachów powstających podczas procesurozkładu substancji organicznych.
Najprostszym rozwiązaniem jest gotowy kompostownik ogrodowy ztworzyw sztucznych. Układa się w nim warstwami zgromadzonywcześniej materiał lub dokłada na bieżąco. Najlepiej sprawdzasię w małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo resztek roślinnych.
Kompostownik drewniany można wykonać z desek lub okorowanych izaimpregnowanych belek. Zaczynamy od wkopania w ziemię czterechelementów narożnych, po czym na przemian układamy deski poziome.Między deskami należy pozostawić wąskie szpary, aby zapewnićodpowiednią wentylację, niezbędną do powstawania kompostu.
Budowę kompostownika w pryzmie rozpoczynamy od ułożenia warstwypołamanych gałęzi (1-5 cm grubości), zaczynając od najgrubszych.Dzięki temu uzyskamy tzw. warstwę drenażową. Jest to takżeswoisty system wentylacyjny, bez którego powstawanie kompostu jestniemożliwe. Po ułożeniu gałęzi należy wysypać warstwęmateriału, który będzie pochłaniać wodę wymywającą z górnychwarstw substancje mineralne. Można zastosować do tego ziemięogrodową, torf, słomę lub stary, częściowo rozłożony jużkompost. Powyżej będziemy układać odpady biodegradowalne,przekładane ziemią ogrodową, drobno rozkruszoną gliną lub iłem.Dobrze jest też dodawać na początek nieco gotowego kompostu. Gdypryzma osiągnie wysokość ok. 120 cm (jednak nie więcej niż1,5-2m), należy ją okryć ziemią lub słomą. Pryzmę należyregularnie podlewać wodą lub, jak niektórzy, gnojówką roślinnąz pokrzywy, rumianku i krwawnika. Istotne jest także przerzucaniekompostu – dzięki temu proces rozkładu materii przyspiesza. Nazimę pryzmę trzeba okryć materiałem izolacyjnym, aby umożliwićdalszy rozkład materiału.
Co wrzucamy do kompostownika? Większość odpadów kuchennych iogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne,rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązkiżywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty,liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów,niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki,tektura itp.), a także słomę i siano. Nie wrzucamy dokompostownika mięsnych odpadów kuchennych i kości, zainfekowanychroślin ogrodowych, gruzu czy śmieci z odkurzacza.
Dojrzewanie kompostu trwa zwykle około 18 miesięcy (wkompostownikach z tworzyw sztucznych proces ten można skrócićnawet do 2 miesięcy). Dojrzały kompost ma jednolitą strukturę izapach świeżej ziemi. Można go bez ograniczeń wykorzystywać doużyźniania gleby. Stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem anizatruciem środowiska, jak to może mieć miejsce w przypadku nawozówsztucznych czy obornika. Dzięki stosowaniu kompostu uboga wskładniki odżywcze i mineralne gleba staje się żyzna, bogata whumus i urodzajna, a my możemy cieszyć się jej plonami.
Źródło:Ministerstwo Klimatu, kampania Piątka za segregację, stronainternetowa: naszesmieci.pl